R G B

Ας θυμόμαστε…

Posted on: 16 Απρίλιος, 2007

meditation1.jpg

…πως ό,τι σκεφτόμαστε, επεκτείνεται γύρω μας.

Ό,τι πράττουμε, επίσης.

Ας είμαστε λοιπόν ευγενικοί, όποια κι αν είναι η περίσταση…

…κι ας επαινούμε κάθε θετική κίνηση, ακόμα κι ανθρώπων των οποίων τη γενική συμπεριφορά αποδοκιμάζουμε (ιδίως αυτών).

Διότι έτσι μόνο εξελίσσονται τα πράγματα.

Advertisements

12 Σχόλια to "Ας θυμόμαστε…"

μπλε, πιστευεις δηλαδη οτι οι σκεψεις μας επηρεαζουν το περιβαλλον μας; αυτο το οτι σκεφτομαστε επεκτεινεται θελω λιγο περισσοτερη αναλυση..

Μεγάλη κουβέντα, κόκκινο, επιφυλάσσομαι…

Ως τότε, προτείνω από καρδιάς να το τηρείς, ούτως ή άλλως! 😉

Καλημέρα!

Ορθότατη , λιτή και απολύτως ισχύουσα σκέψη η παράγραφος που εναποθέσατε στο ποστ σας, κύριοι (ή και κυρίες βεβαίως βεβαίως). [Συνήθως είμαι πιο χύμα στις εκφράσεις μου αλλά είπα πρώτη φορά στο σπίτι σας να είμαι λίγο πιο..ακαδημαϊκός, ελπίζοντας βέβαια να μη μου μείνει κουσούρι] Αλλά από την άλλη, να προσπαθείς να βάλεις μυαλό στην ανυπέρβλητη μλκια του κάθε ανισόρροπου κομπλεξικού με πιο Σημαντικό Άλλο τον εαυτό του, είναι μεγάλος και άδικος κόπος. Την αγένεια λοιπόν ή την όποια ανικανότητα ευγενούς- ηθικής συμπεριφοράς, ή την απαξιώνεις ή αποφασίζεις να την αντιμετωπίσεις όπως τις γελοιότητες ενός μικρού παιδιού.
Και φυσικά Κόκκινο, οι σκέψεις μας επηρεάζουν το περιβάλλον μας αλλά το θέμα είναι πως και η ανοησία του περιβάλλοντος τεντώνει ενίοτε τα νεύρα μας. Εξαιρετικό το μπλογκ σας.

Α, μα προς Θεού, δεν είπαμε να απαντάμε με ένα μακάριο και στωικό βουδιστικό χαμόγελο σε κάθε απευθυνόμενη σε μας (ή αλλού) αρνητική συμπεριφορά. Δεν έχουμε φτάσει ακόμα σε εκείνο το μάθημα στο Σχολείο Διαλογισμού!

Αυτό που ήθελα να κάνω είναι μια υπόμνηση ότι οι συμπεριφορές των γύρω μας συνδιαμορφώνονται αναπόφευκτα από το δικό μας παράδειγμα αλλά και από τη δική μας ανατροφοδότηση. Πολλές φορές μπαίνουμε στον πειρασμό πχ να είμαστε λιγότερο ευγενικοί, επειδή «έτσι συνηθίζεται», «έτσι κάνουν οι περισσότεροι», «αυτό περιμένει ο άλλος στο κάτω-κάτω», «θα ήταν μάταιος κόπος» κ.α.. Ε, εκεί, σε αυτές τις περιστάσεις, η εμμονή μας στο να το κάνουμε επιτρέπει στην κρίσιμη συμπεριφορά να «απλωθεί», να εδραιωθεί κατά τι περισσότερο, να επηρεάσει, έστω λίγο, αυτόν που θα τη δεχτεί ή αυτόν που τυχαία θα την παρακολουθήσει. Το ίδιο, δυστυχώς, και ανάποδα. Η «παράδοσή» μας στην αντίθετη συμπεριφορά (εν προκειμένω: τη «συνήθη» αγένεια ή απλά έλλειψη ευγένειας) την εδραιώνει, τη νομιμοποιεί, τη διαιωνίζει.

Το δεύτερο μισό, πάλι, αναφέρεται στην ανάγκη να ενισχύουμε τέτοια βήματα «προόδου» με την ενθάρρυνσή μας, με την αναγνώρισή τους ως τέτοιων, ακόμα κι όταν προέρχονται από κάποιον που γενικά αποδοκιμάζουμε.

Και για να ενδώσω λίγο στην προτροπή του συγκατοίκου κόκκινου: αν σκέφτεσαι πχ την αγένεια (αφού κατέληξε το κύριο θέμα μας), την αγένεια θα εντοπίζεις γύρω σου (επιλεκτική αντίληψη), την αγένεια θα αντανακλας και την αγένεια θα εκπέμπεις πρωτογενώς (έχοντας την αίσθηση ότι ζεις σε ένα αγενές σύμπαν). Αν σκέφτεσαι την ευγένεια, στην ευγένεια αντιστοίχως θα εστιάζεις και αυτήν θα αναδίνεις. Ο κόσμος γύρω μας έχει τα πάντα, είναι ένα πεδίο άπειρων δυνατοτήτων, εμπεριέχει το καλό και το κακό, την αλήθεια και το ψέμα, το όμορφο και το άσχημο κλπ. Το πού εστιάζεις, το τι ανασύρεις από αυτήν την θάλασσα δυνατοτήτων ως κυρίαρχη πραγματικότητά σου, «χτίζει» εν τέλει το σύμπαν σου. Όχι ότι δεν θα υπάρχουν αντίθετα ερεθίσματα από αυτά που σκέφτεσαι ή θες, αλίμονο. Ωστόσο, το να μην επικεντρώνεις σε αυτά τη σκέψη σου τα περιορίζει, από άποψη του πόσο θα σε επηρεάσουν, πόση δύναμη έχουν πάνω σου, πόσο εν τέλει «υπαρκτά» θα είναι για σένα.

Έτσι εξηγείται το γιατί δύο άνθρωποι βλέπουν διαφορετικά την ίδια κατάσταση. Οι σκέψεις τους, οι επιλογές τους ως προς το τι θα αναπαράγουν/αναδείξουν/συντηρήσουν νοητικά, εν τέλει καθορίζουν τη δική τους υποκειμενική πραγματικότητα.

Ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια, Σαρδόνιε. Ανταποδίδω τη φιλοφρόνηση. Καλωσήλθες στην παρέα μας!

Ομμμμμμ….

χμμμμ δεν ξέρω πράττω αυθόρμητα σε όλα αυτά…..δεν μπορώ να σκέφτομαι την κάθε κίνηση – σκέψη – λέξη και να υπολογίζω την αλληλεπίδραση της….

συμφωνώ μαζί σας

σαρντονιάν (σαν γαλλικό κρασί απο την Πορτογαλία ακούγεσαι) σε ευχαριστούμε και θα πρέπει να νιώθεις χαρούμενος που έγινες και εσύ μέλος σε αυτό το πολυδιαβασμένο και με τεράστια απήχηση μπλογκι…

Καλημέρα πολύχρωμο blog 🙂

Έχω μείνει αρκετά πίσω στην ανάγνωση νέων posts. Υποχρεωτικές φοιτητικές απαιτήσεις βλέπετε.

Θα συμφωνήσω αγαπητό μπλε. Αν επιδιώκουμε να είμαστε ευγενείς τότε θα πετύχουμε να βρισκόμαστε (όσο το δυνατόν πιο συχνά) σ’ ένα περιβάλλον με άτομα που επιδιώκουν ακριβώς το ίδιο. Σίγουρα θα συναντήσουμε και καταστάσεις άσχημες και εκνευριστικές και ίσως ωθήσουν κι εμάς στην ίδια συμπεριφορά μιας και διαφορετική στάση δεν είναι συμβατή με τα δικά τους «λειτουργικά συστήματα.» Η ισορροπία, όμως, και η επαναφορά της διάθεσης μας στα επιθυμητά μας σταθμά είναι σημαντικότερα όλων.

Όχι άλλο ξενύχτι όμως… πάω για ύπνο.

Hasta la vista colores 😉

φοιτητική ζωή…τι καλά…κόκκινη καλημέρα

Ναι κόκκινο. Τι μου θύμισες τώρα. Βλέπεις τώρα πια έχω γυρίσει στη home-town, δουλεύω (πρακτική), ολοκληρώνω πτυχιακή και μένω μαζί με family… υπέροχα 😉

Γιάικς…

Περαστικά!

TF καμάρι μου, εδώ τριγυρίζεις; Χμμ…σε ποιον είπαμε έχεις πτυχιακή; Βρε μήπως να μπω στην επιτροπή να σου θέσω τις κατάλληλες ποστο-ερωτήσεις; (πρόσεξε τι θα απαντήσεις..με ευγένεια σου μιλάω:-) Καλησπέρα ομορφιές

Dear Vouts,

ασε το το καθηγητικό στυλάκι και τις τυχόν μαθηματικο-γνωριμίες στην έδρα της πανεπιστημιακής μου γνώσης (τι λέω ο πτυχιακο-ζαλισμένος) μην έρθω εκεί και μαζί με το ανήψι σε πάμε για sailing #2 και γυρίσουμε χωρίς εσένα (και μετά θα λέμε τι κοινό έχει το sea diamond και η Vouts). 😉

Κι αυτό γιατί πρόσεξα και ήμουν ευγενής. Φαντάσου να μην ήμουν. Χεχ… 🙂

Άντε, αποσύρομαι για studying …

παρακαλώ πολύ όχι πνιγμούς σε αυτό το μπλόγκι – μην είστε βίαια πλάσματα, αγαπάτε τους άλλους, τφ κάνε κανένα μπρεικ απο το στάντι, λολ!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟ ΧΡΩΜΑΤΩΝ

kokkinoprasinoble [papaki] gmail [teleia] com

ΕΒΑΛΑΝ ΧΡΩΜΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ

  • 14.746
Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: